Puls 14.11.06


JAN EGGUM: Vil reingjøre Grand Prix.
Tips noen om denne saken


Les også

Morrissey som Grand Prix-deltager? (09.01.07)

Grand Prix 2001: DR Online (18.05.00)

Gammal pønker til topps i Grand Prix! (05.03.00)

Jan Eggum: Deilig (30.09.99)KalenderHvorfor, Jan Eggum?

Via Dagbladet gir Jan Eggum til kjenne et ønske om å gjøre Melodi Grand Prix stuerein. "Sett låten i sentrum igjen." Men hva er vitsen med å hjelpe et sjøldøende kadaver på beina?

Jan Eggum har levert inn en ballade til neste års Grand Prix - og låtmessig er det nesten bare å gratulere med en gang. Mye mystisk skal skje, om ikke hans låt reint håndverksmessig og faglig sett er best. Men vi trenger faktisk ikke Grand Prix for å vite at Jan Eggum kan skrive låter. Det viser han sånn rundt regna hvert annet år, gjennom å gi ut gode plater.

Nå vil han ha Natalie Nordnes, Marit Larsen, Bertine Zetlitz - og sikkert også Thomas Dybdahl, Sivert Høyem og Sissy Wish - med i et ritt for å "gjenerobre" Grand Prix.

Men hvorfor i all verden skal det seriøse Pop-Norge befatte seg med noe så urteit som Grand Prix? Jeg mener; man kan si mye vakkert om østeuropeiske nasjoners marsj i retning de vestlige demokratier, men deres inntog i Eurovision Song Contest har så avgjort ikke gjort evenementet mer smakfullt.


LORDI: Vant fjorårets Melodi Grand Prix med Hard Rock Hallelujah.

Det fins i det minste to gode grunner til å ønske Jan Eggums prosjekt ad undas.

- Det norske pop- og rocklivet har aldri stått bedre rusta enn i dag, og veien fram mot dagens standard har skjedd helt uavhengig av Grand Prix. Fesjået har ikke en gang vært kulisse. Grand Prix betyr ingen verdens ting for dagliglivet i bransjen, og slik bør det forbli.

- Hvorfor kan ikke GP-nerdene få ha denne dagen for seg sjøl, uten at evenementet skal ødelegges av flinkiser som Jan Eggum? De som digger Grand Prix er jo ikke interessert i "god musikk". Som lederen i Den norske Grand Prixklubben, Morten Thomassen, sier til Dagsnytt Atten: "Eggum må huske at dette hele tida har vært ment som et TV-show." Underforstått: Her er det Wig Wam som skal rule, ikke Thomas Dybdahl.

I det hele tatt; det å skulle gjenerobre Melodi Grand Prix som en låtkonkurranse - slik den var på Nora Brockstedt og Åse Klevelands tid - det er som å forsøke å forvandle Se og Hør til Klassekampen. Se og Hørs lesere ville likt en slik forvandling dårlig, liksom Thomassen & Co ville hata et TV-program med kassegitarer og artister i t-skjorte og jeans.

Så hvorfor i all verden skal vi ta fra dem showet? "Et smakløst harryshow", sier Eggum. Yes! Let it be!


Arild Rønsen

submit to redditSiste saker

Wallmans Oslo: Nå med svensker!

OPTIMIST: En hitparade uten sidestykke!

22: "...men rocken var ikke død!"

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind