Puls 03.11.06


Åge Aleksandersen
Snöharpan
Odeon/EMI
Distr.: ENS

Tips noen om denne saken

Sammenlign pris på Åge Aleksandersen - Snöharpan (Kelkoo)

Søk etter Åge Aleksandersen: Snöharpan på Amazon.com


Les også

Åge Aleksandersen: Nok en seier på hjemmebane! (14.08.16)

Åge Aleksandersen & Sambandet: Furet værbitt (03.04.11)

Åge Aleksandersen og Sambandet: ...eller motsatt (13.09.10)

Fra Svartlamon til Eldorado (06.06.09)

Åge Aleksandersen og Sambandet: Katalysator (20.06.08)

Åge Aleksandersen og Sambandet: Janne Ahonens Smil (Sgl) (04.05.08)

Åge Aleksandersen: Danserinnen (sgl) (17.04.05)

Åge Aleksandersen: Gamle Ørn (22.04.00)

Unplugged, indeed! (25.02.00)

Gratulerer med dagen, Åge! (23.03.99)

Åge Aleksandersen: Flyg Avsted (05.02.99)

Åge på nett (29.01.99)KalenderÅge Aleksandersen: Snöharpan

Åge har lagd enda ei fantastisk fin plate. Men selv om rock kan være så mangt, skal du vite dette: "Snöharpan" er ikke rock. Dette er ei samling viser som, musikalsk sett, like gjerne kunne kommet til verden før Chuck Berry kobla gitaren sin til en forsterker. Dette er mer Evert Taube enn Ulf Lundell.

Dette betyr ikke at det låter gammeldags. Tvert imot; det låter helt up to date. Hensikten kan bare ikke ha vært å lage oppfølgeren til hans forrige fulltreffer.

Da iler vi like gjerne til med unntaket fra regelen. "Frestaren" er - ja; rock. Ikke boom-banga-bang a la Atomkrig & Reagan & Gorbatsjov, men folkrock slik ikke så veldig mange gjør nettopp Åge Aleksandersen etter. "Jag Har Drömt" og "Till Min Syster" er også låter et helt nedpå Sambandet uten videre kunne presentert.

Musikken er bygd rundt den svenske lyrikeren Dan Anderssons (188-1920) verk. Han er en strålende forteller, hva enten han behandler livets store spørsmål, eller rett og slett at han har blitt dritings og stikki fra både kjerring og hus - og tekstene nærmest roper på å bli tonsatt, for her er ikke noen vers med tre linjer og noen med fem eller annet nymotens fiksfakseri. Formen er strikt, liksom rimene er det.

Så til tusenkronersspørsmålet: Hvordan fikser Åge å synge svensk? Det går på skinner; innimellom kan han bli en anelse teatralsk, men det kan han jo også bli på norsk - spesielt i de mest følsomme balladene. De fleste nordmenn fikser faktisk elegant å synge svensk - da er jeg mer skeptisk til det varslede prosjektet fra Tylden & Co, der et svensk dansband skal synge norsk... Det kan bli saker, det!

Åge forteller at han første gang hørte Dan Anderssons dikt da han satt på fanget til bestefar. Sånn sett har vel livet nå gått i en slags sirkel. Jeg veit om opptil flere bestefedre som med fordel kunne friske opp gitarkunnskapene en smule, for så å gi barnebarnet en innføring i Dan Andersson og Åge Aleksandersens kunst. Kanskje kommer et barn av 2000-tallet en gang til å gjøre slik Springsteen har gjort med Pete Seger - å lage sin versjon av materialet som skjuler seg i "Snöharpan"?


Arild Rønsen

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.