Puls 13.06.06


LENA MIDTVEIT: Fleiper hun?
Tips noen om denne saken


Les også

KalenderNår selges den siste CD'en?

Spørsmålet er høyst relevant, og skal vi tro Sony BMGs administrerende direktør Lena Midtveit er svaret "september 2009". Eller var det bare en fleip?

Den kontroversielle uttalelsen falt under et seminar Telenor arrangerte for platebransjen i går formiddag. Midtveit satt i et panel som for øvrig var sammensatt av Torbjørn Syvertsen (Musikkverket), Erik Brataas (Phonofile), Helge Birkelund (MSN), Truels Brodtkorp (djuice), Marte Thorsby (IFPI), Asbjørn Slettemark (Farojournalen), og Christer Falck (ex-C+C Records).

Undertegnede var satt til å lede paneldebatten, og fant det naturlig å begynne hos Midtveit, som på sett og vis er blitt platebransjens ansikt utad her til lands. (Det har for øvrig ingen ting med hennes fortid som Idol-dommer å gjøre; Lena Midtveit besitter helt andre kvaliteter enn som så.)

Utgangspunkt: CD-salget stuper, og det drastisk. I april 2006 sank salget med 29 prosent i forhold til april 2005!

Etter å ha bekrefta at hun opplever situasjonen som svært dramatisk, fikk hun altså spørsmålet:

- Og når går den siste ordinære (vi snakker ikke antikvariatsalg) CD'en over disk?

Midtveit: - - Sjefen min pleier å si september 2009.

Og "sjefen min", har altså kontor på 550 Madison Ave, New York.

Uttalelsen fikk salgsdirektør i Universal Music, Harald Tømte, til å tenne på alle plugga:

- Jeg blir fryktelig provosert av Lena. Saken er at pressen kommer til å utlegge dette som om at CD'en er i ferd med å forsvinne - hvilket er helt feil! Vi kommer til å jobbe med CD-formatet i mange, mange år framover. Og da kan ikke direktøren for et av de største plateselskapene sitte her og si at alt er over i "september 2009"!

Midtveit: - Det var en fleip...

Der står saken inntil videre, der den trives best - på spissen.

For eget vedkommende vil jeg mene "sjefen min" er overoptimistisk. Virkeligheten er at CD'ens tidsalder allerede er over, ca. 25 år etter at den ble introdusert.

Jeg bruker for tida en mobiltelefon med plass til 3000 låter (Nokia N91 for den som måtte lure på om noe slikt fins). Den har ikke bare gjort CD'en til historie; den har også plassert Ipod'en på historisk museum; for hva skal jeg med en ekstra duppeditt, når mobiletlefonen min inneholder alt hva en Ipod inneholder - pluss alle funksjoner som ligger i en moderne telefon?

Og kan Tømte fortelle meg hva jeg skal med CD?

Foreløpig har han selvfølgelig rett i at jeg trenger en CD-spiller for å laste gamle plater over i mobilen, men dette er selvfølgelig et forbigående fenomen: Hvilken U2-låt kan jeg i dag ikke laste ned ra nettet, på legalt vis? (Om det fins noen, er det jo i seg sjøl en skandale.)

Da jeg begynte i PULS for godt og vel tjue år siden, fikk vi alle anmeldereksemplar i form av LP-plater. CD'en overtok ikke før langt bortimot 1990. I løpet av kort tid vil Tømtes promotion-avdeling sende meg sitt materiale i form av MP3-filer.

Og dette er ikke en fleip.


Arild Rønsen

submit to redditSiste saker

Wallmans Oslo: Nå med svensker!

OPTIMIST: En hitparade uten sidestykke!

22: "...men rocken var ikke død!"

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind