Puls 09.01.06


( )


Crameri/ Andersen/ Halbheer/ Vinaccia
Andorra
Plastic Art Foundation
Distr.: MusikkLosen

Tips noen om denne saken

Sammenlign pris på Crameri/ Andersen/ Halbheer/ Vinaccia - Andorra (Kelkoo)

Søk etter Crameri/ Andersen/ Halbheer/ Vinaccia: Andorra på Amazon.com


Les også

KalenderCarlo Crameri/Arild Andersen/Marc Halbheer/Paolo Vinaccia: Andorra

Gitaristen Carlo Crameri og perkusjonisten Marc Halbheer, begge fra Sveits, var nok totalt ukjente størrelser til og med for de mest innbarka jazzkjennerene her til lands helt til for et år siden. Da kom CD-en ”Line Square” med Arild Andersen og Paolo Vinaccia og sørga for at enkelte ører blei åpna. Nå kommer oppfølgeren med de samme fire og ”Andorra” holder samme høye standard.

”Andorra” har fått undertittelen ”Day Two” – ”Line Square” het forresten "Day One" – og noe forteller meg at all musikken til begge CD-ene blei spilt inn i løpet av – akkurat – to dager. Med noe jeg innbiller meg ikke er noe fast band i det hele tatt, har resultatet blitt nesten oppsiktsvekkende bra.

Utgangspunktet, både forrige gang og nå, er at fire svært så kreative herrer med åpne sinn har satt hverandre stevne i Jan Erik Kongshaugs berømte Rainbow Studio i Oslo og latt tapen rulle uten så mye som et noteark i nærheten.

På godt norsk kan vi gjerne kalle dette for frijazz, men faktisk så er det ganske langt unna den tradisjonelle frijazzen likevel. Årsaken er at det er fire musikanter med en innebygd melodisk sans som har møttes her og det betyr at dette nesten er noe så sjeldent som ”låtbasert” frijazz.

De fire ”melodiene” varer mellom 10 og 22 minutter og det betyr at det er masse rom for alle involverte. Vi har med fire svært lyttende og empatiske musikanter å gjøre og det overrasker vel ingen at Arild Andersen og Paolo Vinaccia gjør veldig godt fra seg.

”Andorra” har blitt nok et godt eksempel på at jazz krysser landegrenser mer elegant enn de fleste kunst-uttrykk. Dessuten er ”Andorra” nok en påminnelse om at det hadde vært veldig spennende å møte denne kvartetten i levende live.


( )


Tor Hammerø

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.