Puls 22.12.05


MARIA ARREDONDO: Trives like godt hos VG som hos Microsoft. ( )
Tips noen om denne saken


Les også

KalenderMicrosofts hit-vrøvl

Nå gjør Microsoft forsøk på å fortelle oss at de kan lage ei "bedre liste" enn VG-lista. Det er selvfølgelig det reine tøv. Penger er penger. Og enkelte ganger lukter de enda vondere enn til vanlig.

Om VG-lista er det mye å si. Blant annet at den er lett å manipulere, et faktum Christer Falck i indie-selskapet C+C Records nylig demonstrerte på ugjendrivelig vis. Det er ikke verre enn å få noen venner til å kjøpe noen singler, ikke sant? Vips - så er man på VG-lista.

Men sant skal være sant. Per i dag er VG-lista faktisk ganske oppdatert. Hvorfor? Fordi de, i samarbeid med den norske platebransjen, har inkludert nedlasting over internett. Den satt langt inne! Men det skjedde.

Meg bekjent har VG-lista i dag kildegrunnlag i for eksempel ITunes, og faktisk i Microsofts eget apparat. Det handler om lovlig nedlasting, hvilket i all hovedsak betyr at brukeren har betalt for å høre U2.

Hvordan skal da msn.no kunne levere ei bedre/mer troverdig liste enn VG?

I en debatt i NRKs Dagsnytt Atten torsdag 22. desember, ble Microsofts Helge Birkelund - en gammel PULS-medarbeider, i parantes bemerka - et lett bytte for den internasjonale platebransjens talsmann i Norge, Sæmund Fiksvik.

Da Birkelund skulle forklare hvorfor msn.no's liste ville bli bedre enn VGs, behøvde ikke Fiskvik gjøre mer enn å spørre: Hvorfor?

Birkelund ble påtagelig svar skyldig. Helt patetisk blir det når Birkelund vil lansere sitt produkt som "alternativt" - for hva finner vi, om vi går inn på Microsofts musikksider? Maria Arredondo, Black Eyed Peas, D'Sound, 50 Cent, Venke & Kurt, Röyksopp, Madonna, Eminem, Il Divo, Enya...

Alternativt, my ass.

Poenget er så enkelt som så:

Microsoft forsøker å lage ei ny liste, fordi de sjøl og samarbeidspartnerne TV2 Nettavisen & Dagbladet (og muligens en del flere) vil tjene penger.

Forsøket er dømt til å mislykkes, akkurat som Dagbladets egne lister. Hvem er det som bryr seg om Dagbladets "hit.40"?

Sannheten er så enkel som at så lenge den norske platebransjen velger å prioritere VG - for god betaling, vil jeg tro - ja, så er det VG som vil ha enerett på å presentere den "offisielle" salgslista.

Den lista vil også til enhver tid være den som er mest korrekt. Bare spør Christer Falck.

Birkelunds trøst kan jo være at det ikke er så lenge før platebransjen - som industri betrakta - er en saga blott. Men det er en helt annen historie.


Arild Rønsen

submit to redditSiste saker

Wallmans Oslo: Nå med svensker!

OPTIMIST: En hitparade uten sidestykke!

22: "...men rocken var ikke død!"

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind