Puls 20.12.05


( )


Solid!
Solid!
Jazzaway
Distr.: Musikkoperatørene/ Diskos

Tips noen om denne saken

Sammenlign pris på Solid! - Solid! (Kelkoo)

Søk etter Solid!: Solid! på Amazon.com


Les også

KalenderSolid!: Solid!

Den meget groovy trioen Solid! markerer sitt femårs jubileum med sin første CD-utgivelse her hjemme. Bandet har spilt Europa rundt i løpet av denne perioden og vunnet en hel rekke priser. Her hjemme blei de kåra til årets unge jazzmusikere i 2002 og at de har brukt tida godt siden den gang, er lett å høre på "Solid!".

Sjøl om Solid! er et kollektiv, så er det ikke vanskelig å skjønne at gitarist Bjørn Vidar Solli spiller ei meget sentral rolle. Han har stått i spissen for bandet helt siden starten, han skriver mesteparten av stoffet og han er den viktigste solisten og retningsgiveren ombord. Det gjør ingen verdens ting: Solli er en mann som veit hvor han vil og som veit hvordan han skal komme dit.

Sammen med seg har han organisten Daniel Formo og trommeslageren Truls Rønning - som nå er erstatta av Håkon Mjåset Johansen - og tilsammen utgjør de et usedvanlig homogent kollektiv utstyrt med masse empati.

Utgangspunktet for de ni ekskursjonene er sju låter av Solli og to av Formo. Guttene legger ikke skjul på at de har henta mye inspirasjon fra uttrykket som blei unnfanga i Sambandsstatene på 50- og 60-tallet med nylig avdøde Jimmy Smith som føringsoffiser. I tillegg har Solid! absolutt greid å sette et 2005-preg på musikken.

Musikken er hardtswingende og/eller reflekterende i alle slags tempi, utfordrende, smilende og virtuos. Empatien og det instrumentale mesterskapet fører til at de tre utfordrer både hverandre og oss som lytter ustoppelig og det overrasker ikke et sekund at de har fått en bråte både solist- og publikumspriser rundt om i Europa.

Solid! funker som ei kule hjemme i stua, men noe forteller meg at bandet kanskje fungerer enda bedre ute på klubb. Uansett er Formo, Rønning, Solli og Solid! strålende eksempler på hva den oppvoksende jazzslekt er i stand til og det er bare å sette i gang å glede seg til hva vi får derfra i de nærmeste tiåra.


( )


Tor Hammerø

submit to redditSiste saker

Wallmans Oslo: Nå med svensker!

OPTIMIST: En hitparade uten sidestykke!

22: "...men rocken var ikke død!"

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind