Puls 25.11.05


PULS: 4. januar 1994. Nå kommer vel kanskje snart gata hans. ( )
Tips noen om denne saken


Les også

Valentourettes på juleturnè (12.12.06)

Herlig og fuktig Jokke-hyllest (18.12.04)

Tribute-album til Jokke på gang (29.10.04)

Minnekonsert for Jokke i desember (16.08.01)

Minnekonserten for Jokke avlyst (06.04.01)

Minnekonsert for Jokke 30. april (29.01.01)

Jokke gravlagt: En epoke er over (31.10.00)

På hyttetur med Jokke (30.10.00)

Jokkes siste møte med S2 Records (26.10.00)

Jokke: Alt kan solveres! (25.10.00)

Jokke: Mannen & Myten (24.10.00)

Solskjær sørger over Jokke (21.10.00)

Alt kan ikke repareres (19.10.00)

Joachim 'Jokke' Nielsen funnet død (18.10.00)

En glansutgave av Jokke! (26.04.99)

Jokke Med Tourettes: Billig Lykke (19.04.99)

Storstilt MNW-feiring (13.04.99)

Jokke Den Ærlige (08.04.99)KalenderJokke og Frelsesarmeen

Erik Faber er foreløpig sistemann ut i en slags aksjon for å boikotte Frelsesarméen. Som den milde mann han er, agiterer han ikke for at andre skal følge hans eksempel. Men likevel; i seg sjøl er jo Faber et eksempel. Men bør vi virkelig boikotte Frelsesarmeen?

I samarbeid med Dagbladet spiller norske popmusikere i løpet av juleukene hvert år inn ikke ubetydelige beløp til Frelsesarmeen. Med utgangspunkt i at en mangeårig offiser kort tid tilbake – fordi han levde ut sin homofile legning - ble degradert til en plass bak kontorpulten, takker nå flere og flere nei til å opptre i Armeens regi.

Jeg er usikker på hva jeg mener, her jeg tråler hovedstadens platebutikker (det er ikke så mange igjen av dem) i jakt på virkelig kulturhistorie. Oppgaven synes enkel: Jeg er ute etter ei samleplate med Woody Guthrie - hvilken som helst, egentlig, men gjerne med hovedvekt på hans legendariske ”Dustbowl Ballads”. Jeg blir mer og mer irritert, der jeg vandrer mellom det ene Platekompaniet etter det andre – nå snakker vi snart reint monopol – og får det samme svaret. ”Vi hadde en trippel-CD, men…”

For hva er vel Woody Guthrie, kommunisten og låtskriveren som til slutt måtte bukke under for Huntingtons sykdom - målt mot Westlife, som fallbys i stabler høye som tårn?

Så hva skal vi så mene om boikott av Frelsesarmeen?

Debatten er like årviss som konsertene på Egertorget, men den raser hardere i år. Kanskje har det med degraderinga av offiseren å gjøre, kanskje bunner det rett og slett i at stadig flere ikke kan begripe hvorfor det skal være galt å elske et annet menneske. Handler ikke kristendommen i bunn og grunn om kjærligheten? ”For så høyt har Gud elsket verden” og så videre?

En sak er sikker: Presset mot Frelsesarmeens håpløse homofilisyn øker fra år til år, og det er et tidsspørsmål før de må gi etter for tidas ånd.

Men bør vi boikotte dem før de får vridd huene sine på plass?

Er det viktigere å vise at vi ikke tolererer Armeens intoleranse i dette ene spørsmålet – enn å spille penger inn i den kassa som vi veit tilhører til de som har aller minst? De som nå går den tunge tida i møte, da de i beste fall må hutre seg gjennom nettene under Trafikkmaskinen med et møkkete pledd til dyne? De som, kanskje uten å være seg det bevisst, etterlever Woody Guthries parole:

That old dust storm killed my baby
But it can’t kill me, Lord
And it can’t kill me

Til slutt finner jeg faktisk Woody Guthrie. Ikke i et av Kompaniets utsalg, men hos en virkelig kulturbærer i Tigerstaden. Musikkhuset har flytta fra Karl Johan til Kirkegata – og hva stiller de ikke der opp med, uten selveste originalen: ”Dustbowl Ballads”, til 69 kroner!

Da befinner vi oss et par steinkast fra Skippergata, veistumpen der det nå har blitt kul umulig å drive vanlig næringsvirksomhet, fordi alle de som Frelsesarmeen hjelper har blitt jaga dit. Et utprega vakkert skue er de ikke, og jeg skjønner faktisk folk som velger butikker i andre strøk. De narkomane er jo ikke farlige på noen måte; poenget er bare at det ikke er spesielt hyggelig å gjøre juleinnkjøpa mens man vasser i sprøytespisser og brukte kondomer.


WOODY GUTHRIE: Vanskelig å finne i Oslo, men han ville nok uttrykt seg omtrent sånn: This machine kills fascists! ( )

Der jeg er usikker i forhold til Frelsesarmeen, er jeg helt sikker på at jeg støtter aksjonen for å ta tilbake Plata. Problemet er bare at Olav Thon har bygd hotell på tomta som er Platas nærmeste nabo. Og da veit vi hvordan det som regel går, om vi bare finner fram Rolf Aakervik fra tretti år tilbake: ”Du veit han får, får, får – Ola Ål i hver en gård!”

Jeg rusler tilbake til Kirkegata, og kommer til å huske på at noen har foreslått at vi kaller opp ei gate etter Joachim Nilsen, bedre kjent som Jokke. Dét forslaget er jeg i hvert fall sikker på at jeg støtter. Kanskje burde vi døpe om den anonyme Kirkegata til Jokkegata? Så kunne vi beære ham med et Woody Guthrie-sitat som undertekst på gateskiltet:

I’m blowin’ down this old dusty road
I’m a-blowin’ down this old dusty road
I’m a-blowin down this old dusty road, Lord, Lord
An’ I ain’t a-gonna be treated this a-way


Arild Rønsen

submit to redditSiste saker

Wallmans Oslo: Nå med svensker!

OPTIMIST: En hitparade uten sidestykke!

22: "...men rocken var ikke død!"

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind