Puls 29.09.05


( )


Nils Petter Molvær
Er
Sula Records/Universal
Distr.: Universal/ENS

Tips noen om denne saken

Sammenlign pris på Nils Petter Molvær - Er (Kelkoo)

Søk etter Nils Petter Molvær: Er på Amazon.com


Les også

KalenderNils Petter Molvær: Er

Siden Nils Petter Molvær leverte sitt bestillingsverk på Vossajazz på midten av 90-tallet og bearbeida det til det som skulle bli "Khmer" noen år seinere, har en av Langevågens store sønner gått gjennom ei musikalsk utvikling som har vært unik. Alle hans utgivelser har det vært knytta enorme forventninger til og etter noen der han ikke har innfridd 100%, så tar han med "Er" nok et langt steg i retning seg sjøl.

Nils Petter Molvær har aldri vært spesielt opptatt av hvilken bås kritikere og publikum har ønska å plassere han i. Det har enkelt og greit ikke vært viktig for han og det er det ikke den dag i dag heller. Som gjennom hele det siste tiåret så fortsetter Molvær uhemma å hente impulser fra en rekke kilder, men det som alltid gjenstår som kjernen i det han foretar seg for meg er at han er en utmerka improvisator med en helt egen stemme.

Både i trompettonen og i musikken til Molvær er det masse luft - luft som sørger for at musikken får anledning til å vokse hele tida og luft som er viktig for at vi som lytter får anledning til å "delta" på en helt spesiell måte.

Nils Petter Molvær har alltid vært og er fortsatt en søker i og med musikken sin. Han nekter å stå stille og følger dermed ærbødigst i fotefara til noen av sine forbilder som Miles Davis og Jon Hassell. Jazz er sjølsagt en viktig ingrediens i Molværs musikalske univers, men elektronika, rock og etniske impulser er også mer enn hjertelig tilstede i det totale brygget som det tar bare noen få millimeter av noen sekunder å avsløre at det stammer fra Nils Petter Molvær, som i løpet av de 10 siste åra høyst fortjent har fått seg et stort navn på verdensbasis.

Med seg i større eller mindre grad til å skape "Er" - noe av det aller sterkeste han har levert fra seg siden "Khmer" - er gitarist Eivind Aarset, trommeslager og perkusjonist Rune Arnesen, Pål "Strangefruit" Nyhus, på platespillere og allehånde programmeringsoppgaver, Jan Bang på samples og programmering, Sidsel Endresen og Elin Rosseland på vokal, Ingebrigt Håker Flaten på bass, Erik Honoré og Magne Furuholmen på tangenter, Helge Norbakken på perkusjon og Knut Sævik og allestedsnærværende Reidar Skår på miks, redigering og co-produksjon.

Nils Petter Molvær har alltid visst hvilke musikanter han skal omgi seg med for å komme fram til det sluttresultatet han har ønska seg og på "Er" har han faktisk overlatt mye mer av "kontor"-ansvaret til folk han visste ville løfte musikken enda noen hakk videre, bl.a. "alles" gode våpendrager Reidar Skår, en av musikk-Norges aller viktigste og samtidig mest underkjente musikanter og studiogiganter.

"Er" står høydepunktene og stemningene i kø, men samarbeidet mellom Molvær og Sidsel Endresen - en av verdens flotteste vokalister i mine ører - er likevel av det helt unike slaget. Måtte de snart lage et helt album sammen igjen!

"Er" vil garantert stadfeste Molværs posisisjon på den internasjonale stjernehimmelen i enda større grad enn hittil. Nils Petter Molvær er en innovatør og har nok en gang skapt og spiller vidunderlig vakker musikk.


( )


Tor Hammerø

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.