Puls 09.07.05


Chick Corea med spanske venner og spanske overtoner. (Foto: Ann Iren Ødeby/Puls)


Kongsberg Jazzfestival, 8. juli 2005

Tips noen om denne saken


Les også

KalenderMade By Corea

(Kongsberg/PULS): Ikonet Chick Corea har rukket, inne mellom alle sine gjøremål, å bli 64 år. Det ser ikke ut til å plage han det aller minste: Han er minst like oppegående, spillesugen og kreativ som da han slo gjennom med Miles Davis på slutten av 60-tallet. På Kongsberg møtte vi Corea i en umiskjennelig setting med klare spanske overtoner.

Rett etter ankomst festivalbyen torsdag kveld tok Chick Corea turen til en av klubbene i byen der det norske bandet Made In Corea spilte. Bandets repertoar besto nesten sjølsagt av låter skrevet av far sjøl og det sier ikke så reint lite om personen Chick Corea at han tok seg fram til det nystemte pianoet og satt inn med de norske førstereisguttene som fikk sitt livs opplevelse sjølsagt.

Med bandet Touchstone har Chick Corea staka ut ei litt ny retning for seg sjøl og musikken sin. Det er ingen nyhet at hans personlige tonespråk alltid har et islett av latinisme i seg og hans spanske røtter har også vært framtredende tidligere, jfr. "Spain". I denne utgava av seg sjøl er linjene til flamencolandet enda tydeligere enn før.


Corea med bassistanse fra Carlos Benavent fra de andalusiske sletter.

(Foto: Ann Iren Ødeby/PULS)

Med sin mangeårige samarbeidspartner Carlos Benavent - som går tilbake til perioden sammen med Paco de Lucia, på elbass, amerikanske Tom Brechtlein på trommer, perkusjonsfantomet Rubem Dantas - med fortid bl.a. sammen med Jon Balke - fra Brasil, men bosatt i Spania og Jorge Pardo fra Madrid på fløyter og sopransaksofon, blei vi tatt med på ei reise som var så livsbejaende og sprudlende som vi hadde lov å håpe på. Til tross for at dette er musikanter som har holdt på i ei årrekke, så er det imponerende å høre hvor sultne og lekende de fortsatt er.

Her fikk vi dueller og rytmiske vrier absolutt for de viderekommende og da de fleste trodde konserten begynte å nærme seg slutten, blei vi servert et perkusjonsshow av de sjeldne. Chick Corea har vært blant jazzens ledestjerner siden slutten av 60-tallet - og han er det fortsatt.

BALKES VERDEN

For vår del blei årets Kongsberg-festival avslutta med et besøk i Jon Balkes magnetiske verden. Hvilket nummer i rekka dette er av hans Magnetic North Orchestra er jeg ikke sikker på, men at det er blant de aller mest spennende er det ingen tvil om. Nå består bandet av tre strykere fra barokkmiljøet i København pluss Per Jørgensen på trompet og vokal og Fredrik Lundin på saksofoner og fløyter og perkusjonsteamet Helge Norbakken og Ingar Zach.


Jon Balke med Rubem Dantas - sistnevnte rett fra jobb med Chick Corea (Foto: Ann Iren Ødeby/Puls)

I Balkes musikalske univers er det så mange flotte stemninger, spenninger og kontraster - og så mye dynamikk - at den ikke kan sammenliknes med noe annet. Spesielt det nye perkusjonsteamet ga musikken en rekke nye farger. Til slutt blei også bandets tidligere perkusjonist Rubem Dantas invitert opp fra salen - direkte fra sin jobb med Chick Corea - med sin talking drum og satte sammen med hele bandet et flott punktum for en konsert som bare bekrefta at Jon Balke er en visjonær på høyeste internasjonale nivå.


Tor Hammerø

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.