Puls 02.06.05


(TROND GISKE: Ute og kjører.)
Tips noen om denne saken


Les også

KalenderRødgrønn digital-flause

Det rødgrønne regjeringsalternativet skyter seg sjøl i beinet når de nå går inn for at det offentlige fritt skal kunne kopiere fra nettet. Bare det er i såkalt "ikke-kommersielt" formål.

Det handler altså påny om digital teknologi, og jeg skjønner ikke hvorfor det skal være så vanskelig å holde tunga rett i munnen - bare fordi ny teknologi byr på nye muligheter og utfordringer.

I alle år har det vært slik at forfattere og andre opphavsmenn og -kvinner har fått vederlag når f.eks. en skoleklasse har gjort bruk av deres verk. Kjøper man inn et klassesett av "Halvbroren", eller for den saks skyld "Neste Sommer" - ja, så skal selvfølgelig henholdsvis Lars Saabye Christensen og de Lillos ha penger for det.

Dette gjelder også om man tar ut bare én sang fra "Neste Sommer", eller ett kapittel fra "Halvbroren".

Hvorfor skal det nå være annerledes, bare fordi læreren kan ta ut ex antall printer fra nettet, i stedet for å bruke kopimaskin?

Saken er på sett og vis omvendt av hva tilfellet var med den såkalet "MP3-loven". Da ville politikerne, pressa av platebransjen, i utgangspunktet ha forbud mot kopiering - også til privat bruk, om bare plateselskapet hadde lagt inn kopisperre. Det forslaget falt heldigvis på sin egen urimelighet.

Nå vil altså Trond Giske og hans rødgrønne kamerater lage fri bane - bare fordi "originalen" ligger på internett. Forstå det den som kan.

Like lite som moderne teknologi bør hindre folk i å høre på den plata de har kjøpt i nøyaktig det formatet de sjøl vil - like lite bør internettet frata opphavsmenn og -kvinner retten til vederlag for bruk.

Om offentlig bruk på noe vis skulle skille seg fra privat bruk, måtte jo det logiske være at det offentlige betaler mer - rett og slett fordi skoler og bibliotek har en tendens til å gjøre verkene tilgjengelig for flere mennesker samtidig.


Arild Rønsen

submit to redditSiste saker

Wallmans Oslo: Nå med svensker!

OPTIMIST: En hitparade uten sidestykke!

22: "...men rocken var ikke død!"

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind