Puls 08.03.05


( )


Elmore Leonard
Be Cool
Kagge

Tips noen om denne saken


Les også

KalenderElmore Leonard: Be Cool

Elmore Leonard fyller 80 i oktober, men skriver som om han var 50 år yngre. "Be Cool" henter sin handling fra film- og plateselskapsmiljøet, og er bare sånn passelig vellykka.

Chili Palmer heter, Hollywood-produsenten som har lett for å rote seg bort i miljøer som er halvveis eller litt mer enn det på the wild side - kort og greit fordi det er der han liker seg.

Blant russisk mafia og rockmusikere havner han opp i en drapssak der han plutselig figurer som hovedsmistenkt. Men mest handler det om the making of a movie, med utgangspunkt i plateselskapet NTL - Nothing To Lose.

En jentetrio splittes, Chili Palmer griper fatt i hovedattraksjonen, Linda Moon, og blir hennes manager. Dette skjer i samme slengen som direktøren i Moons plateselskap knertes ned på kloss hold.

Palmer vil lage film av det hele, og lurer på om han ikke rett og slett skal begynne der denne historia begynner - med mordet, og Linda Moons begynnende solo-karriere.

Rundt ham svirrer den drepet platedirektørens samboer, russisk USA-mafia og representanter for loven. Problemet er at du som leser ikke blir kjent med noen av dem. Og det er faktisk et megaproblem. Fortellinga, som i og for seg er fikst nok formulert, lider under at den ikke egentlig kan dreies rundt personer du kommer under huden på.

Således toucher Elmore Leonard i "Be Cool" bare overflata av alt og alle han skildrer. Dette blir aldri kjøtt og blod - selv om blodet altså bokstavelig talt renner.

Det er også noe med språket, og dette er vanskelig - noe oversetteren Leif Helgeland (ex-Sterk Naken Og Biltyvene) får erfare. Ting som funker på engelsk, funker ikke nødvendigvis på norsk, eksempel:

"Mannen er en så hardkokt degorasist av en niggerhater."

Ville noen nordmann ha funnet på å si noe sånt, altså - formulert seg på den måten? Jeg tviler, og trur det heller ville blitt noe sånt: "Mannen hater degoser og svartinger."

Tidligere har Leonard bl.a. fått "Jackie Brown" og "Get Shorty" overført til filmlerretet. Nå skal også "Be Cool" bli film, og rollelista er imponerende nok: John Travolta, Uma Thurman, Danny DeVito og Harvey Keitel.

Så gjenstår det å se om de og deres medsammensvorne makter å tilføre Leonards manus hardt tiltrengt menneskelig nærhet.


Arild Rønsen

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.