Puls 12.11.04


( )


Svein Folkvord
Across
Vossa Jazz
Distr.: Musikkoperatørene/Diskos

Tips noen om denne saken

Sammenlign pris på Svein Folkvord - Across (Kelkoo)

Søk etter Svein Folkvord: Across på Amazon.com


Les også

KalenderSvein Folkvord: Across

Ett av de store tradisjonelle årlige høydepunkta i jazz-Norge er bestillingsverket - eller tingingsverket - på Vossajazz. Opp gjennom åra har det vært presentert en hel masse original og spennende musikk i regi av en sentral norsk jazzmusiker - Nils Petter Molværs solokarriere tok for eksempel av i forlengelsen av et slikt tingingsverk. Et av de mest overraskende valgene Vossajazz har gjort av festivalkomponist var bassisten Svein Folkvord til årets verk. CD-en forteller oss at det var langt fra dumt.

Til tross for at han har vært hjertelig tilstede i norsk jazz de siste par tiårene, så har ikke Svein Folkvord spilt noen voldsomt sentral rolle. For det store publikum er han definitivt ikke noe kjent navn - det var med andre ord et modig valg av Vossajazz å gi Folkvord denne store oppgava.

Folkvord, som de seineste åra har vært mest å høre sammen med John Pål Inderberg, valgte en ganske så folkelig innfallsvinkel til verket sitt. Ofte har disse verkene blitt stående igjen som en samling enkeltlåter, men det har Folkvord elegant styrt unna - han har hatt idé når han bokstavelig talt gikk til verket.

Han har ønska et stykke musikk der ymse kulturer skulle finne sin møteplass og det synes jeg han i stor grad har lykkes med. Her får vi afrikanske impulser, latinske toneganger og elementer fra flere tradisjoner - alt dandert på jazzvis av strålende jazzmusikanter.

Folkvord har ønska å krysse grenser. Med det danske trommeensemblet Drums Across - bestående av tre perkusjonister og vokalister - som et slags fundament har Folkvord invitert med seg et kremlag med John Pål Inderberg på barytonsaksofon, Per Jørgensen på trompet - du verden hvilken musikant! -, den engelske stjernesaksofonsten Andy Sheppard på tenor og sopran, den svenske trompeteren Staffan Svensson og Andreas Aase på allehånde strengeinstrumenter har absolutt masse flott musikk blitt skapt. Sjøl spiller Folkvord en ganske så beskjeden rolle solistisk - han er en bandmusikant framfor alt og framviser sine solidariske evner på et framifrå vis.

Dette er varm og tiltalende musikk som kan egne seg for mange, sure og lange høst- og vinterkvelder ved peisen. Dessuten er det å håpe at Vossajazz lager nok en tradisjon av at de sørger for at tingingsverket kommer ut på CD - at den ikke finner veien ned i en skuff etter at den har blitt urframført. Svein Folkvord vil ikke få noe løft som Nils Petter Molvær fikk etter sin Khmer-framføring - likevel er det svært hyggelig at Across har blitt dokumentert for evigheten.


( )


Tor Hammerø

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.