Puls 28.09.04


( )


Urban Connection
UC3
Bergland
Distr.: Musikkoperatørene/Diskos

Tips noen om denne saken

Sammenlign pris på Urban Connection - UC3 (Kelkoo)

Søk etter Urban Connection: UC3 på Amazon.com


Les også

KalenderUrban Connection: UC3

Urban Connection har, siden et større publikum blei godt kjent med trioen cirka 2001, vært noe av det hippeste ensemble som finnes både innenfor og utenfor 12 milsgrensa. Alle som har hørt bandet live - enten på egen hånd eller for eksempel sammen med Michael Brecker under fjorårets Moldejazz - vet hvilken energibombe dette er, og "UC3" gir oss ytterligere bekreftelse på at bandet er i fortsatt vekst.

Trommeslager Håkon Mjåset Johansen, altsaksofonist Frode Nymo og bassist og komponist Steinar Raknes, er både hver for seg og kollektivt intet mindre enn i verdensklasse innenfor et moderne, akustisk uttrykk. Det har de i stadig sterkere grad fortalt publikum verden rundt gjennom en rekke CD-innspillinger med ymse band og konserter i bortimot alle verdenshjørner.

Det har bl.a. vært interessant å se på og høre de musikalske og verbale reaksjonene fra superstjerner som Chick Corea og Pat Metheny etter at de har hatt gleden av å spille sammen en eller flere av disse "oppkomlingene", fra henholdsvis Trondheim, Valnesfjord ved Bodø og Midsund ved Molde, som alle har bakgrunn fra jazzlinja i Trondheim. Godordene har vært samstemmige og Michael Brecker, som fikk "kjørt" seg i to dager i fjor sommer, ga klart uttrykk for at han virkelig måtte skjerpe seg for å henge med.

Nå er energibomba Urban Connection på plass igjen med sin tredje CD og i mine ører har de aldri vært bedre. Alle låtene - på én har han fått assistanse - er skrevet av evighetsmaskina Steinar Raknes. De som har hatt gleden av å følge Raknes på en av hans konsertmaratoner - f.eks. med Urban Connection raskt etterfulgt av The Core, ikke akkurat noe hvilehjem det heller - har skjønt at gutten er satt sammen av helt spesielle gener.

Nå er alle de tre i Urban Connection skrudd sammen på mer eller mindre det samme viset når det gjelder energi. Nå er det neppe slik at noen av dem overhodet har tenkt tanken om å legge inn et hvileskjær noen gang, men hvis de skulle komme på en så feig tanke, ville de fått kraftig beskjed tilbake før tanken hadde vært tenkt ferdig av de to andre.

Uttrykket og tonespråket til Urban Connection er de så avgjort aleine om. Jovisst er det trøkk, intensitet og heftighet i bøttevis her, men de vet også å bevare intensiteten når de tar'n ned. Hvis vi skuer vidt for å finne en referanse eller to, vil Charles Mingus' lidenskapelige og kompromissløse måte å skape og tenke musikk på absolutt være relevant.

Urban Connection har akkurat gjort unna ei ukes turné i England og i oktober står Canada, Japan, Kina, Nepal, Sør Afrika og Baltikum for tur. Urban Connection er på alle vis klar for verden og verden har mye å glede seg til.


( )


Tor Hammerø

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.