Puls 18.09.04


( )


The Spectacle
Rope Or Guillotine
Crimethinc

Tips noen om denne saken

Sammenlign pris på The Spectacle - Rope Or Guillotine (Kelkoo)

Søk etter The Spectacle: Rope Or Guillotine på Amazon.com


Les også

KalenderThe Spectacle: Rope Or Guillotine

"Rope Or Guillotine", The Spectacles første fullengder, har blitt en kompromissløs knyttneve av et album. Her blir du banket til bevissthet av The Spectacles krysning av mørk metal og hardcore. Resultatet er steinbra.

The Spectacle fra Bodø er et band det knapt finnes sidestykke til her hjemme i Norge. De blir ofte sammenliknet med Catharsis, men nå som fullengder-debuten er ute, viser The Spectacle at de står best på egne bein – helt uten sammenlikninger med andre band. "Rope Or Guillotine" gir deg over en halvtime med brutal hardcore-inspirert metal. Dette holder et høyt nivå internasjonalt. Uten tvil helt i toppen.

The Spectacle har nærmet seg enda nærmere den mørke og dommedagspregede metallen på denne utgivelsen, men hardcore-tendensene er tydelig. The Spectacle gjør sin greie, upåvirket av trender. Mørk, brutal musikk i grenselandet mellom hardcore og doom metal, slik få, om ikke ingen, spiller den her hjemme.

Skiva åpner med live-favoritten "Sleepwalking". Det er deilig at den gjør seg like bra på skive som fra scenen. Monumentalt og massivt. Mørkt og mektig. Brutalt og bitende. Det er klart det blir massivt så lenge bandet kjører på med tre gitarer. Og trommene er noe av det mest stødige som er å finne. Imponerende. Skremmende. Suggerende.

"Growing Pains", spor nummer to, er albumets beste spor. Det er også denne låten som har mest hardcore i seg. Her får vi både mørk metal-vokal og klassisk snakke-vokal slik enkelte hardcoreband kjører på med. Dette er en dualitet som fungerer skambra her. En av årets klart skarpeste låter så langt. Hver gang jeg hører på den, skrur jeg lyden bare høyere og høyere. Dette er så vanvittig bra. Dette er så vanvittig bra. Vokal, trommer, gitarer og bass i et samspill som om det stod om livet.

The Spectacle skriver sanger med klare politiske meninger. Eller skal vi heller si filosofiske meninger? Det går i en motstand mot kapitalismens følger, voksenlivets mangler og andre sosialrealistiske skildringer. Coveret og booklet'ns innhold er stilfull og full av informasjon som det var på ti-tommer'n The Spectacle tidligere har utgitt.

"Sold Time, Souls Bought" er et annet klart høydepunkt på plata. Kraften fra metal, hardcore og post hardcore formalisert i et uttrykk. Stemningsfulle partier, biter med så mye kraft og energi at du mister pusten, vokal så bankende at du ikke tør annet enn å høre etter. Dette må høres.

The Spectacle er brutale og kompromissløse. De er knallharde og bevisst på deres situasjon i samfunnet. "Rope Or Guillotine" er full av deres erfaringer og opplevelser. The Spectacle ber deg om å høre godt etter. Det syns jeg du også skal. Dette er ekstremhardcore i en klasse for seg selv. Dette er punk slik vi vil ha den i dag.


( )


Trond Anders Fossum

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.