Puls 24.11.03


( )


Poing
Giants Of Jazz
Royal Records
Distr.: Musikkoperatørene/Diskos

Tips noen om denne saken

Sammenlign pris på Poing - Giants Of Jazz (Kelkoo)

Søk etter Poing: Giants Of Jazz på Amazon.com


Les også





Kalender



Poing: Giants Of Jazz

Tittelen ”Giants Of Jazz” er egentlig ganske misvisende. Dette er nemlig en trio og en musikk som i stor grad hører hjemme under samtidsmusikk-paraplyen. Poing, som består av akkordeonisten Frode Haltli, saksofonisten Rolf-Erik Nystrøm og bassisten Håkon Thelin, spiller musikk av samtidige, unge norske komponister. Når det er sagt at tittelen er misvisende, så skal det raskt legges til at både komponistene og musikantene ikke er så opptatt av sjangre, og at også jazz er en viktig del av hvem de er og hvordan de uttrykker seg.

Det har vært skrevet spaltekilometer både her hjemme og utaskjærs om det enorme spekteret innen norsk musikk det seineste tiåret – det være seg både kvalitativt og kvantitativt. Bandet Poing vil bare være med på å utvide grensene og samtidig få godordene til å bli enda flere. Når vi kan fortelle at dette er en trio bestående av noen av de aller mest spennende musikantene i de fleste grenseland, som i denne konstellasjonen går for et samtidsmusikk-uttrykk, men som samtidig spiller musikk av bl.a. Metallica, Beethoven, Piazzolla, Dødsverk, Bach, Rage Against The Machine og Badalamenti, så er det ikke vanskelig å begripe at her dreier det seg om åpne sanser kobla med et ønske om å gå egne veier.

Musikken er spilt inn i Sofienberg kirke i Oslo – stadig nye innspillinger blir gjort der og lyden forteller oss hvorfor – våren 2001, men har av en eller annen merksnodig årsak ikke blitt gitt ut før nå. Kvaliteten kan det i alle fall ikke ha noe med å gjøre for dette er moderne, hip samtidsmusikk skrevet av unge, originale og norske komponister og som sagt framført av ditto musikanter.

Maja Solveig Kjelstrup Ratkje, Knut Olaf Sunde, Eivind Buene og Øyvind Torvund har spesialskrevet musikken for trioen. De to ”eldste” av komponistene er 30 år gamle og da sier det seg sjøl at resultatet på alle slags vis blir ung samtidsmusikk. Sjangre betyr lite eller ingenting for disse komponistene/musikantene og det viser seg også i fandenivoldskheten til det musikalske sluttresultatet.

Her er det mye kreativ galskap samla og Poing har blitt en utmerka kanal både for komponistene, musikken og musikantene. Trioen har turnert mye både her hjemme, i Europa og Japan og mottakelsen har vært meget god overalt. De tres virtuositet både individuelt og kollektivt og vilje og evne til å åpne nye dører er sjølsagt viktig for den gode mottakelsen og ”Giants Of Jazz” vil bare være med å forsterke denne oppfattelsen.

Hvor kommer så tittelen ”Giants Of Jazz” fra? Jo, det er navnet på Torvunds komposisjon – en komposisjon basert på Torvunds jazzfavoritter. Dette er Torvunds første forsøk på å skrive musikk i en ikke-eksisterende surrealistisk folkemusikk-tradisjon. Skjønner? Ikke jeg heller, men det betyr ingen verdens ting: Som alt annet her så er det både spennende og originalt og så får man kalle det hva man vil.


( )


Tor Hammerø





submit to reddit







Siste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.