Puls 13.06.03


( )


Keith Jarrett
Scattered Words
ECM
Distr.: Grappa/ Musikkoperatørene/ Diskos

Tips noen om denne saken


Les også

KalenderKeith Jarrett: Scattered Words

Keith Jarrett har i godt over 30 år vært en av klodens aller mest sentrale jazzmusikanter - ja kanskje en av verdens mest sentrale musikanter uansett sjanger. I år har trioen han har hatt sammen med Jack DeJohnette på trommer og Gary Peacock på bass eksistert i 20 år og i den forbindelse var det også på sin plass med et lite skriftlig manifest over unikumet Jarrett.

Det har tidligere kommet ut to bøker om Keith Jarrett. Den tidligere redaktøren av det japanske magasinet "Jazz-Life", Kunihiko Yamashita, har skrevet "Keith Jarrett: Inner Views", ei bok som har kommet ut i Japan og Italia. Dessuten har den kjente engelske trompeteren og forfatteren Ian Carr skrevet "Keith Jarrett: A Man And His Music", som har blitt utgitt både i Storbritannia og USA.

"Scattered Words" er neppe ment å konkurrere med noen av disse. Denne utgivelsen føyer seg nemlig estetisk inn i rekka som en ECM plateutgivelse. Den er vakker, gjennomført, nesten minimalistisk i uttrykket - her er det altså mulig å legge mye inn sjøl.

Boka åpner med et forord av Geoff Dyer der han over noen få sider prøver å kaste lys over hvorfor Keith Jarrett har blitt den han har blitt. Deretter følger en nyskrevet artikkel av Jarrett sjøl med hans tanker rundt friimprovisasjon. Jarrett forteller bl.a. om en interessant samtale med Miles Davis på slutten av 60-tallet. Etter at Miles hadde lytta på Jarretts meget åpne band på en liten klubb i Paris, blei Jarrett kallt over til sjefens bord og spurt om følgende:"How do you do that?" Jarrett skjønte ikke helt spørsmålet og Miles måtte tilføye:"Play from nothing". Jarrett svarte:"I don't know, I just do it". Den dag i dag er det fortsatt Jarretts svar på den gåta sjøl om han utbroderer det noe mer i sin artikkel.

Deretter følger en liten oversikt over Jarretts historie sammen med det tyske plateselskapet ECM og gründeren Manfred Eicher. De har samarbeida siden 1970, men har aldri skrevet en kontrakt med hverandre. Det samarbeidet har avgjort hatt en viktig innflytelse på moderne musikk - Jarrett har også spilt inn en rekke klassiske plater for selskapet med komposisjoner av bl.a. Bach, Händel, Mozart og Arvo Pärt. Det store 70-talls samarbeidet, "Belonging", med Jon Christensen, Palle Danielsson og Jan Garbarek blir sjølsagt også omtalt.

Vi får også møte en rekke sitater fra Jarrett opp gjennom årene og at vi har med en filosofisk anlagt musikant å gjøre bør det ikke være noen tvil om. En kort biografi om Jarrett har også sin naturlige plass i tillegg til en solid diskografi og oversikt over utmerkelsene han har blitt tildelt - seinest den meget prestisjetunge Polar Music Prize i Sverige tidligere i år. Boka er også rikt illustrert med meget gode bilder, hovedsakelig av ECMs hoff-fotograf Roberto Masotti.

"Scattered Words" har blitt en vakker liten innføring i Keith Jarretts liv, tanker og musikk - til tross for at mester-tekniker Jan Erik Kongshaug ikke har hatt en eneste finger med i spillet.


( )


Tor Hammerø

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.