Puls 12.04.03


Molvær på ny vei. (Foto: Arve Kjersheim)


Vossajazz 2003 - 10.-13./04

Tips noen om denne saken


Les også

Kalender"Nye" Molvær overbeviste

(Voss/PULS): Akkurat det samme som før, men helt forskjellig, sa Jan Garbarek i et forsøk på å beskrive musikken sin for noen år siden. De samme ordene kunne Nils Petter Molvær ha brukt om det han skulle bringe folket på åpningskonserten under årets Vossajazz. Forskjellig, men minst like tøft som før.

Det hele starta egentlig på Voss for Nils Petter Molvær. Bestillingsverket i 1994 blei utskytingsrampen for en internasjonal suksess få norske musikanter har sett maken til. Med denne konserten og det nye bandet sitt satte Molvær pila i ei ny retning, men avgjort basert på dette som har skjedd med han og musikken hans det siste tiåret. Borte er Audun Erlien og Eivind Aarset og på plass er Jan Bang på all verdens elektronikk og dippedutter og lydguru Reidar Skår med sitt arsenal av tangentinstrumenter og datamaskiner. Med fra før er Rune Arnesen på trommer og Pål Nyhus, også kjent som DJ Strangefruit, på platespillere. Med for anledningen var Jon Balke på elektrisk piano og rapperen/resitatøren Terence Nicholson fra Washington D.C.. Bortsett fra et par låter var alt kjent materiale, men måten musikken var dandert på fikk det aller meste til å låte nytt og friskt.

Noe så voldsomt tilstede var Molvær som med sin umiskjennelige, skjøre, nesten gjennomsiktige tone tok nye steg i retning seg sjøl. Sjøl om det skjedde mye, så var ikke lydbildet så massivt som tidligere - detaljene fikk mer og tydeligere plass. De nye "stemmene" som Bang, Balke og Nicholson satte sitt dypt personlige preg på det hele: Tøffere elpianospill enn det Balke bedriver, er ikke å oppdrive på bygdene nå til dags! Dessuten var Nicholson, en improviserende rapper, sentral i det å gi musikken et annet "bilde". Video- og lyskunstneren Tord Knutsen og lydsjef Geir Østensjø gjorde nok en gang en framifrå jobb - de er en del av bandet.

Musikken var "ny" på alle slags vis og som med alt nytt, trenger også denne utgava av Nils Petter Molværs lydlaboratorium tid og rom til å gå seg til 100%. Noe av det som blei servert var tildels uforløst og slik skal det være - det Nils Petter Molvær driver på med er aldri og skal aldri være ferdig, det skal være på vei.


Tor Hammerø

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.