Puls 25.02.03


( )


Ketil Bjørnstad
The Nest
EmArcy
Distr.: Universal/ENS

Tips noen om denne saken

Sammenlign pris på Ketil Bjørnstad - The Nest (Kelkoo)

Søk etter Ketil Bjørnstad: The Nest på Amazon.com


Les også

KalenderKetil Bjørnstad: The Nest

Ketil Bjørnstad er blant de kunstnerne her på kloden som har sin egen stemme. Selvsagt har Bjørnstads stemme vært under kontinuerlig utvikling, men grunntonen har vært der fra starten av. Her møter vi han i en ny konstellasjon med Anneli Drecker på vokal. Nok en gang lager Bjørnstad musikk som tar bolig - og blir der værende.

Sjelden må jeg leite så mye etter hvilken sjanger musikken hører hjemme i som når Ketil Bjørnstad er reiseleder. Det kan avgjort diskuteres om jazz er den riktige merkelappen, men improvisasjonselementet gjør at jazz i alle fall er en viktig bestanddel. Ellers er både klassisk musikk og pop/rock-elementer tilstede i Bjørnstads musikk.

Denne gangen er det poesien til den engelske dikteren Hart Crane (1899-1932) som er utgangspunktet for Bjørnstads komposisjoner. Bjørnstad kom tilfeldigvis over Cranes poesi mens han jobbet med Riksteateret/Nationaltheaterets oppsetning "Undset". Til tross for at han raskt innså at det var to meget forskjellige personligheter han hadde med å gjøre, så fant han også likhetspunkter: Deres eksistensielle søken og kontinuerlige kamp for kunstneriske utfordringer. Begge levde også på mange vis ulykkelige liv - Crane tok høyst sannsynlig sitt eget liv etter å ha kjempa med sine foreldre, levd i fattigdom og opplevd diskriminering på grunn av sin homoseksualitet.

Musikken er inspirert av disse skjebnene og Bjørnstad ser sjøl på den som melodiske rekonstruksjoner. Og som alltid med Bjørnstad er det den vakre, skjøre melodien som står sentralt. Tittelmelodien, som omkranser det hele med et preludium og et postludium, er skrevet til "Undset", mens resten er skrevet til og rundt Cranes tekster.

Seks av diktene til Crane er det satt melodi til og Anneli Drecker kler de på en utmerka og personlig måte. De to samarbeida første gangen på Vossajazz for en del år siden, noe som resulterte i CD-en "Grace". At det er to sjelsfrender vi har med å gjøre er hevet over tvil. Dessuten er tangentvirtuos, sampler og perkusjonist Kjetil Bjerkestrand, bratsjist Nora Taksdal og gitarist Eivind Aarset som alltid ypperlige fargeleggere.

Dette er en sterk, vakker og ofte melankolsk musikalsk reise i beste Bjørnstad-tradisjon. Det som muligens kan oppleves som ganske likt i utgangspunktet, er etter flere gjennomlyttinger fylt av nyanser for de som gir musikken tid og ettertanke. Ketil Bjørnstad har gitt oss nok en bekreftelse på hvilken enorm kraft han har.


( )


Tor Hammerø

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.