Puls 06.01.03


( )


Henning Mankell
Før Frosten
Gyldendal

Tips noen om denne saken


Les også

KalenderHenning Mankell: Før Frosten

Henning Mankell gikk en smule på tomgang da han for to år siden ga ut ”Pyramiden” – en slags artikkelsamling om hvorfor han har ofra nesten et tiår av sitt liv på å skrive om den i og for seg temmelig grå kriminalbetjenten Kurt Wallander. I fjor var han igjen på topp, med den enkeltstående romanen ”Danselærerens Tilbakekomst”. Nå er han enda bedre. Og best av alt: Kurt Wallanders datter har valgt politiyrket – hvilket skulle borge for mange flere Wallander-romaner. Det er grunn til å takke og bukke.

”Før Frosten” følger to spor. Fjorten dager før Linda Wallander er klar for å ikle seg uniform, forsvinner en av hennes bestevenninner fra ungdommen. Anna Westin er søkk borte. Som far så datter; for tjuefire år siden forsvant Annas far sporløst. Tilfeldig? Lever Anna to liv? Hun sier hun studerer medisin i Lund, men gjør hun virkelig det?

Samtidig rulles en historie opp der det viser seg at én mann har unnsluppet et massesjølmord i ei amerikansk sekt. Med penger på konto vender han nesa østover, til Europa, til Sverige, til Ystad. Plutselig får familien Wallander hendene fulle med en eller flere gærninger som setter fyr på levende dyr – svaner, okser, en hel dyrebutikk. Ei eldre dame tas av dage av tilsynelatende uforståelige årsaker. Hun finnes i makaber forfatning, med hendende follet, ved siden av sitt hode – resten av kroppen er borte.

Det hele utspiller seg de første septemberdagene 2001, og vi veit alle hva som skjedde i New York den 11. Snart skal en hel bråta kirker brenne. Muslimsk terror? Kristenfundamentalister? I Sverige?

Mankell skriver alldeles glitrende, og evner som vanlig å sette sin kriminalfortelling inn i en sammenheng som gir den en ekstra dimensjon – den som går utover å løse selve gåten.

Som så ofte før skriver han noen sider for langt, men det blir meningsløst å klage – all den stund hver setning er en fryd for øyet. Oversetteren Kari Bolstad gjør som man skjønner også en mirakuløst fin jobb.


Arild Rønsen

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.