Puls 27.12.02


JOE STRUMMER: Live, november 2002. ( )
Tips noen om denne saken


Les også

Joe Strummer & The Mescaleros: Global A Go-Go (08.08.01)

'Straight Edge' Joe Strummer (03.08.01)

Strummer sørger over Joey (20.04.01)

Strummer med nytt album (20.04.01)

Manics i gravkammeret til Clash? (09.11.00)

Joe Strummer tilbake til start (01.11.00)

Eddie Vedder bidrar på 'Free The Memphis Three' (16.08.00)

Strummer avstår fra Dury-konsert (20.05.00)

Full forvirring rundt The Clash gjenforening (17.05.00)

The Clash gjennoppstår! (12.05.00)

Manic Street Preachers i studio (11.05.00)

Ian Dury minnes (30.03.00)

Joe Strummer And The Mescaleros: Rock Art And The X-Ray Style (26.10.99)KalenderJoe Strummer (1952-2002)

Joe Strummer døde søndag 22. desember. Enkelte kilder oppgir hjerteinfarkt som dødsårsak, uten at dette bekreftes offisielt. Frontfiguren i legendariske The Clash ble 50 år gammel.

Joe Strummer ble superstjerne, men gikk aldri på akkord med sine politiske prinsipper. Han var arbeiderklassens talsmann i rocken, og gjorde illustrerende nok en av sine aller siste spillejobber på en støttekonsert for streikende brannmenn i London.

Konserten fant sted i Acton Town Hall 15. november 2002, og om det ikke var oppsiktsvekkende at nettopp Strummer og hans Mescaleros stilte opp, inntraff en begivenhet mot slutten av konserten som definitivt var verdt et par linjer:

For første gang på tjue år sto Joe Strummer og Mick Jones sammen på scenen. Sammen gjorde de "Bankrobber", "White Riot" og "London's Burning".

Gitaristene Strummer og Jones etablerte The Clash i 1976, sammen med bassisten Paul Simonon og trommeslageren Terry Chimes.

De albumdebuterte med "The Clash" i 1977, hvorpå Chimes sa takk for seg og ble erstatta av den adskillig mer kjente Topper Headon. Han slo trommer for The Clash på alle de påfølgende albumene - "Give 'Em Enough Rope" (1978), "London Calling" (1979), "Sandinista!" (1980), "Combat Rock" (1982) og "Cut The Crap" (uten Mick Jones, 1984).


LONDON CALLING: Cover-art a la Elvis Presley, men revolusjonerende - i to forskjellige tiår! ( )

Om du stusser på utgivelsesåret for "London Calling", ligger årsaken muligens i at du har en amerikansk utgave. Der ble albumet nemlig sluppet noen uker seinere, tidlig i 1980 - hvilket har gjort det legendarisk på mer enn én måte:

Det britiske Q Magazine kåra "London Calling" til 70-tallets beste album, mens det amerikanske Rolling Stone pekte ut samme album som 80-tallets høydepunkt!

"London Calling" var et revolusjonært album, både musikalsk og tekstmessig. The Clash var aldri noe streit punkband slik Sex Pistols var det, men med dobbelalbumet London Calling" tok de'n helt ut. Plata byr på en salig mix av punk, reggae, rockabilly, ska og pop - og er eventyrlig bra!


COMBAT ROCK: Det er her du finner "Should I Stay Or Should I Go".

( )

The Clash spilte i Chateau Neuf i Oslo i 1980. Deres største hit, på begge sider av Atlanterhavet, var "Should I Stay Or Should I Go" - som fikk en renessanse midt på 90-tallet, da den overraskende nok dukka opp i en Levi's-reklame. I England hadde The Clash 16 Top 40-hits.

The Clash gikk i oppløsning i 1985, og Strummer brukte resten av tiåret til bl.a. å spille film. Han hadde en rolle i både "Walker" (Alex Cox) og "Mystery Train" (Jim Jarmusch).

Etter at hane MacGowan fikk sparken på grunn av fyll, overtok Joe Strummer i 1991 for en kort periode vokalistjobben i irske The Pogues.


15. NOVEMBER 2002: Joe Strummer og Mick Jones. ( )

Så ble det stille rundt Strummer, helt til han i i 1999 dukka opp som frontmann i The Mescaleros. De rakk å gi ut to album - "Rock Art & The x-Ray Style" (1999) og "Global A Go-Go" (2001). Ved Joe Strummers bortgang var bandet godt i gang med innspillinga av hva som skulle bli deres tredje album.

The Mescaleros gjorde en lengre turné i England høsten 2002. "The Bringing It All Back Home Tour" endte for fullsatt sal på Liverpool University torsdag 26. november. Her har du Joe Strummers siste live-sett:

Shaktar Donetsk
Bhindi Bhagee
Rudie Can't Fail
Bummed Out City
Mega Bottle Ride
Police & Thieves
Dakar Meantime
Tony Adams
Get Down Moses
Cool 'N' Out
1969
Junco Partner
Johnny Appleseed
Coma Girl
Police On My Back
A Message To You, Rudy
Bankrobber
White Man In Hammersmith Palais
White Riot


JOE STRUMMER: R.I.P. ( )

Det siste Joe Strummer rakk å gjøre på musikkfronten, var å starte jobbinga med en låt i anledning Nelson Mandela's AIDS Awareness In Africa. Medkomponistene - som nå ganske sikkert fullfører på egenhånd - heter Dave Stewart (ex-Eurythmics) og Bono.

Joe Strummer, hvis egentlige navn var John Graham Mellor, var diplomatsønn, født i Ankara, Tyrkia, 21. august 1952.


Arild Rønsen

submit to redditSiste saker

Lars Kolberg: Sort Blod

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.