Puls 23.12.02


( )


Jesper Lundgaard & Mads Vinding
Two Basses
Touché Music
Distr.: MusikkLosen

Tips noen om denne saken

Sammenlign pris på Jesper Lundgaard & Mads Vinding - Two Basses (Kelkoo)

Søk etter Jesper Lundgaard & Mads Vinding: Two Basses på Amazon.com


Les også

KalenderLundgaard & Vinding: Two Basses

Det kommer mye smått og godt ut av Danmark. Bassduoen til Jesper Lundgaard og Mads Vinding føyer seg elegant inn i rekka. Det er på sett og vis helt unødvendig med noen bekreftelse, men vi får den åkke som: Danmark har vært og er fortsatt kontrabassens kongerike.

Historia om dette helt spesielle samarbeidet går tilbake til 1970. Den da 16 år gamle Jesper Lundgaard var på jazzklubb i sin lille hjemby for å høre på ikonet Dexter Gordon. På bass spilte den da vel 20 år gamle Mads Vinding, og Lundgaard blei mer fjetra av basspillet enn av noe annet. Tidligere hadde unge Jesper hørt Niels-Henning Ørsted Pedersen på radio, men Vinding i levende live overgikk det. Noen uker seinere hadde Jesper Lundgaard gått til anskaffelse av sin første kontrabass, og han satte i gang å øve som en gal.

Vinding hørte Lundgaard for første gang på begynnelsen av 80-tallet og blei umiddelbart svært begeistra. I 1982 vant de begge to Ben Webster-prisen, noe som førte til unnfangelsen av duoen som altså har eksistert i vel 20 år.

Vi har med to virtuoser å gjøre som tydeligvis har den aller største respekt for hverandre. De trives like godt i støtterolla som i frontlinja, og de vet intuitivt hva den andre tenker, hvor han vil musikalsk og hva slags hjelp som skal til for at resultatet skal bli så vakkert og spennende som mulig.

Repertoaret speiler herrenes hensikter på det aller beste viset. Ballet åpner med "God Bless The Child" og fortsetter med "Secret Love", Olle Adolphsons nydelige "Trubbel", en irsk folkemelodi, "Don't Get Around Much Anymore", "A Child Is Born" - det skrives ikke vakrere melodier nå til dags - en for meg ukjent dansk melodi, "Lover Man", en komposisjon av herrene og evige "Nocturne" av Evert Taube.

Her dreier det seg om nytelse fra ende til annen og et musikalsk samspill som er mye mer enn det de enklete faktorene består av - det er nok en klisjé, men likevel: Jesper Lundgaard og Mads Vinding går faktisk opp i en høyere enhet gjennom dette samarbeidet.

Her finnes ingen tekniske begrensninger, men teknikken blir aldri misbrukt på noen måte. De glade og blide dansker har absolutt ingenting å bevise verken overfor sitt publikum eller seg sjøl - de har gjort alt og de har gjort det med alle - her er de kun ute for å hygge seg og for å glede sitt publikum. Du verden som de greier det!


( )


Tor Hammerø

submit to redditSiste saker

Summoning: With Doom We Come

Westhagen: Time To Leave Things Behind

Deep Purple: De gamle er fortsatt eldst!

Fremmed Rase: «Det e’ så varmt inn hær!»

Løkki: Hva norsk musikk trenger akkurat nå.

Christer Torjussen: Norges svar på Louis CK